Dissabte, 4 De Juliol De 2020
Diputat Garriga, 3 Noves de Segre, Les Valls d'Aguilar - 25795
Telèfon: 973-387086
Fax: 973-387085

Els pobles

20/05/2008

TaúsACCÉS

Per arribar a Taús cal prendre la carretera LV-5134 que surt de Noves en direcció a Taús i Els Castells passant per la Guàrdia. El poble es troba a la capçalera del riu Major, a uns vint-i-cinc quilòmetres de Noves.

DESCRIPCIÓ

Poble aturonat al voltant de l'antic castells de Taús, actualment en ruïnes, situat a la capçalera del riu major, vora del barranc de Taús. El caseriu que concentra principalment el vessant meridional del truó i està articulat per una xarxa de carrers perpendiculars al perfil del vessant, units per carrers transversals força costeruts. Predominen les cases d'estil tradicional, amb parets de pedra vista i cobertes de teula de doble vessant. Dins d'aquest conjunt, l'església parroquial de Sant Julià se situa a mitja vessant.

 CONTEXT HISTÒRIC I CULTURAL

El primer esment documental de Taús fa referència al seu castell, i és de l'any 1094. Consta com a propietat de la família dels Taús, fins a la seva unió amb els Caboet, a mitjan segle XII. De la mà dels Caboet el lloc passaria al vescomptat de Castellbò, els titulars del qual adquiriren a l'any 1226 una sèrie de drets que encara quedaven a mans d'altres famílies. L'any 1519 Taús era una de les batllies del vescomptat de Castellbò, i al poble hi residia un lloctinent del batlle. A mitjan segle XIX hi vivien cenciquanta-dues persones distribuïdes en vint-i-set cases, i era cap de municipi.

ELEMENTS PATRIMONIALS PROPERS

Sant Julià de Taús, Sant Martí de Taús, Sant Cristòfol de Taús, Castell de Taús, Masia de Taús, Clots del trumfos de les Mates de Taús, Noguer de la Masia de Taús.

http://www.taus-pirineus.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Mapa Web