Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

14a Jornada de Mitologia Pirinenca

DIMARTS 14 JUNY 2022

Després d’un parèntesi de dos anys a causa de la pandèmia, la Guàrdia d’Ares recuperarà, el dia 24 de juny, la Jornada de Mitologia Pirinenca, que arribarà a la 14a edició amb diverses novetats en el programa d’actes. Aquesta manifestació de cultura popular i tradicional té com a objectiu la divulgació de l’imaginari col·lectiu del Pirineu com a element essencial del patrimoni cultural immaterial de la societat de muntanya. La Guàrdia d’Ares, al municipi de les Valls d’Aguilar, és l’escenari de nombroses llegendes, entre les quals destaca la dels tarters dels Manairons.
A la Jornada de Mitologia Pirinenca d’enguany les dones seran les autèntiques protagonistes. Per començar, obrirà el programa d’actes el duet Extremòfils, format per Georgina Fàbregas i Cesc Sans, que oferirà el petit concert Dones valentes, amb temes i cançons tradicionals i poemes musicats reivindicatius del món de la dona. Tot seguit, l’escriptora Ivet Eroles presentarà el seu llibre Dones al marge. Bruixes i altres històries d’estigma i oblit (Editorial Fonoll), en el qual l’autora ofereix el retrat de catorze dones de l’entorn rural que van ser bandejades per la societat de l’època. Immediatament després es donarà pas a l’arribada dels canuts dels menairons, obra de El Talleret. Tots tres actes tindran lloc al local social Sebastià Julià de la Guàrdia.
A més a més, durant la tarda estarà oberta al públic a la Casa de la Mestra, també a la Guàrdia, l’exposició Els mons fantàstics de la Guàrdia d’Ares, una mostra que recull les llegendes vinculades al poble.
A diferència d’anys anteriors en què la tarda concloïa amb un berenar-sopar al mateix espai, enguany es farà durant el recorregut cap al tarter dels Manairons, i cadascú se l’haurà de portar. Per participar en la caminada, que començarà a les set de la tarda, caldrà inscriure’s a la web del Consell Comarcal, www.alturgell.cat o a través d’aquest enllaç.
Al llarg del recorregut fins al tarter, els participants podran veure l’espectacle en moviment La nit del solstici d’estiu, dirigit i protagonitzat per Joel Pla. Es tracta de l’evocació de diverses llegendes entorn de la nit més curta de l’any, com ara el poder fertilitzant de la rosada de Sant Joan, la bugada de les encantades o els aquelarres de bruixes. El recorregut acabarà, ja de nit, al tarter amb la collita dels manairons, les danses al ras i la xocolata dels manairons.
La Jornada de Mitologia Pirinenca és organitzada per l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de la Guàrdia d’Ares, l’Ajuntament de les Valls d’Aguilar i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i compta amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida.