Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els monuments megalítics

Escampats pel municipi trobem diversos monuments megalítcs, que  que ens recorden els costums funeraris dels nostres abanpassats.

Els dolmens eren  popularment coneguts com a cabanes dels moros, per que la gent d'abans no podia entendre com s'havien col.locat aquelles enormes pedres, així que es pensaven que els moros que se suposava molt i molt dolents i poderosos, que tant ho eren que resultaven ser gegants, i aquests si que podien col.locar fàcilment una al damunt de les altres aquelles pedres tan grans.

A la Guàrdia d'Ares, més a munt dels famosos tarters dels manairons hi trobem la Cabana de Plan Fornesa, un dolmen caonstuït amb lloses molt gruixudes i la coberta remoguda a un costat. Una mica més enllà, i bastant emboscada, hi ha la Cabana Tova, estructura megalítica que conserva restes importants de l'antic túmul.

El domen de Biscarbó és una magnifica cambra pirinenca de grans dimensions, que es manté en un bon estat de conservació. Es troba al cim del serrat que hi ha a ponent del poble de Biscarbó. Des d'aquest indret es pot contemplar una extraordinària panoràmica del Cantó.

La Cabana d'en Lluís o dolmen de les Cobertrades, és de minensions modestes i formada per tres lloses dretes i la coberta, es troba molt a prop de la Creueta, la muntanya de davant del nucli de Noves de Segre, i al que hi podem accedir des d'aquesta o bé per un enfilat corriol que des del Molí del Mestre.

Direcció cap a Argestues, trencant cap a Gramós i un cop passat el riu, trobem la Fossa de Plan Cabanell. Es tracta d'una cista megalítica amb una cambra central de forma rectangular, formada per tres grans lloses, i un túmul circular de rocs.

A la carena d'un serrat, tres quilòmetres més amunt d'Ausàs, hi ha la Fossa del Moro de la Guàrdia, que és una estructura del tipus de cambra pirinenca, de dimensions modestes i formada per tres lloses, la coberta de la qual ha lliscat pel seu damunt.

De camí cap a Castellàs trobem un menhir just al costat de la carretera al costat del qual podem fer una petitat paradeta i gaudir de l'impressionant paisatge.